• Imprimeix

Meritxell Borràs: "La nova escola d'administracions públiques ha de liderar la captació del talent, la formació, la generació de coneixement i la recerca"

La consellera de Governació ha presentat aquest matí les línies mestres de la futura Escola Nacional de Govern i Administracions Públiques Enric Prat de la Riba. Ha destacat que competència, aprenentatge, compromís i ètica són les quatre potes que sostenen la filosofia de la nova Escola

30/01/2017 16:01
La consellera de Governació presenta les línies mestres de la futura ENGAP Enric Prat de la Riba

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat aquest matí les línies mestres i el model de la futura Escola Nacional de Govern i Administracions Públiques Enric Prat de la Riba. A principis de gener, el Govern va aprovar la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei que crearà aquest organisme, que substituirà l’actual Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC).

La consellera Borràs ha explicat que l’objectiu del Govern és que la nova Escola millori el servei a la ciutadania i aposti per la innovació dels serveis per consolidar-se com a pilar fonamental de la professionalització dels servidors públics del segle XXI. "La nova escola d’administracions públiques  ha de liderar la captació del talent, la formació, la generació de coneixement i la recerca", ha assegurat. En aquest sentit, ha afirmat que ha d’esdevenir “una estructura d’estat fonamental per ordenar i racionalitzar la formació adreçada a totes aquelles persones que participen en el sistema de prestació de serveis públics”.

La titular de Governació ha assenyalat que la formació és el fonament de la transparència i l’ètica i en l’administració pública i ha destacat que “competència, aprenentatge, compromís i ètica són les quatre potes que sostenen la filosofia de la nova Escola que aquest país necessita”.

Borràs ha explicat que l’Escola va començar un procés de transformació ara fa un any, de la mà del que va esdevenir nou director, Agustí Colomines. El nou equip directiu ha dut a terme una reorganització interna de l’estructura de l’ens, amb l’objectiu de tornar a apostar de forma ferma per la formació del sector directiu que, alhora, permeti un apoderament del personal de l’administració per servir millor a la ciutadania.  A més, s’ha refermat la voluntat de no només oferir formació per al personal funcionari de la Generalitat, sinó obrir aquesta a tot el sector públic i, especialment, al personal de l’Administració local i als càrrecs electes. En aquest sentit, l’Executiu vol fomentar la presència de l’Escola arreu del territori de Catalunya per arribar a tots els treballadors públics del país. També, segons ha destacat la consellera, el plantejament de la nova Escola permetrà apostar per la col·laboració amb el sector universitari i també impulsar-ne la presència internacional.

La consellera ha explicat que la nova Escola comptarà amb tres nivells diferents de formació. El primer va destinat específicament al grup directiu, que és la franja intermèdia entre els llocs propis de la funció pública i els òrgans de decisió política. És per això que s’ha refet de dalt a baix el Màster en Direcció Pública que començarà el proper mes de març i que ja ha tingut molt bona recepció.

El segon àmbit d’actuació es centrarà en la formació continuada professionalitzadora dels empleats públics, amb la detecció de les necessitats formatives, la formació a mida i l’impuls de nous models d’aprenentatge. L’Escola arribarà a acords amb aquelles entitats municipalistes, col·legis professionals i entitats supramunicipals que també fan tasques formatives per esdevenir el punt de referència i coordinació de tots els operatius formatius.

El tercer àmbit és l’impuls de la recerca i la formació acadèmica. El Govern vol que l’Escola pugui esdevenir en el futur un organisme universitari i això comença per establir acords amb les universitats. La consellera ha subratllat que cal investigar i orientar la recerca per poder transferir-la correctament i per això la nova Escola tindrà l’objectiu d’ajudar a les administracions a ser més eficients i a evolucionar.

En paraules de la consellera, “el nou segle demana disposar d’un personal al servei de les persones, preparat per afrontar els reptes que planteja una realitat ben diferent, amb una Catalunya integrada dins la Unió Europea i en un entorn globalitzar i tecnificat. Una Catalunya, alhora, que aspira a ser una nació sobirana en el concert dels estats del món”.

La consellera ha finalitzar la conferència amb l’anunci que el Govern promourà un Pla Nacional de Formació del Sector Públic per acordar els aspectes de la governança i per promoure l’optimització i coordinació de les polítiques de formació de les administracions catalanes per tal de crear un marc estratègic compartit entre tots els actors que impulsen la formació.