• Imprimeix

El Govern finançarà amb un milió d'euros un projecte per recuperar el patrimoni industrial i natural del Berguedà a través dels fons europeus FEDER

El projecte “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà” contribuirà a la recuperació i rehabilitació d’edificis històrics singulars d’ús industrial i a la integració dels espais naturals de l’entorn del riu Llobregat. Aquest projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, s’emmarca en la darrera convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020, presentada pel Govern

17/02/2017 17:02
La consellera Borràs durant la presentació del projecte FEDER “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà”

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha participat avui en la presentació del projecte FEDER “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà”, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà. L’acte, presentat pel president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Gironella, David Font, ha tingut  lloc a la colònia de Cal Metre d’aquest municipi. 

En la presentació, Borràs ha remarcat que aquest fons europeu “és una eina molt útil per tirar endavant projectes interessants arreu del territori”, i ha recordat que “Catalunya, a diferència d’altres comunitats, posa aquests ajuts a disposició directament del món local”. La titular de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha felicitat al Consell Comarcal del Berguedà pel projecte i els hi ha assegurat que el seu ha estat una de les propostes més ben valorades: “el fet que el Consell Comarcal del Berguedà hagi aconseguit aquest finançament és fruit d’una bona feina que permet mantenir i posar en valor el llegat industrial d’aquesta comarca a l’entorn del riu, i reflotar aquest patrimoni en una vessant turística i cultural, que pot donar feina i vida a la comarca”, ha explicat. La consellera ha recordat que el conjunt de l’obra es pressuposta en gairebé 2 milions d’euros i que el Govern cofinança al 50% a través d’aquest Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020.

Per la seva banda, David Font ha fet valer la necessitat de treballar conjuntament amb la Generalitat per “dinamitzar el territori” i ha explicat que el fet que el Consell Comarcal del Berguedà rebi aquesta subvenció, “no només és un reconeixement a la feina ben feta”, sinó que permetrà “posar al dia molts projectes, treballar en el pla director urbanístic de les colònies i potenciar el seu grup de treball, així com seguir treballant amb la xarxa de turisme industrial de Catalunya i apostar pel turisme familiar”, ha exposat.

El projecte compta amb un pressupost d’1,9 milions d’euros que el Govern cofinançarà al 50% (975.950€). Aquesta iniciativa s’emmarca en la darrera convocatòria dels eixos 4 i 6 del  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 presentada pel Departament de Governació l’any passat. Aquest fons és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya. Catalunya és l’única comunitat que destina aquests recursos a projectes que impulsa el món local.

El riu Llobregat travessa de nord a sud la comarca del Berguedà. La indústria vinculada al vapor va convertir la vall del Llobregat en un territori amb un gran dinamisme industrial i en el nucli de la revolució industrial al nostre país. A la vora del riu, i en un tram de tan sols 20 quilòmetres, es van arribar a instal·lar 18 colònies tèxtils, representant la concentració de colònies més gran del món  destacant per la seva homogeneïtat formal

El projecte “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà” es desenvoluparà fins a finals de 2019 i pretén contribuir a la valorització d’aquest patrimoni arquitectònic històric i cultural i és, a més, una aposta per recuperar i integrar els espais naturals de l’entorn del riu Llobregat. Les accions previstes permetran crear una nova activitat econòmica a la comarca, augmentar l’ocupació i la cohesió social en l’entorn de les colònies, directament a través de l’acció pública i de la gestió dels equipaments culturals i socials i indirectament a través del foment d’espais que ara mateix estan en desús.

Entre d’altres accions, el projecte preveu la rehabilitació i recuperació d’edificis singulars per a donar-ne ús cultural, turístic i associatiu, com és el cas del Teatre de Viladomiu Nou, la Torre Noca de Cal Pons i l’edifici del Xalet del Catllaràs. A més, en l’àmbit de la recuperació i conservació del patrimoni fluvial, s’implementarà un circuit amb codis d’informació QR per al mòbil a La Nou de Berguedà, s’integrarà Cal Mestre al riu Llobregat i es crearà la Ruta de l’Aigua del Llobregat.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba; l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, i la directora territorial de Governació a la Catalunya Central, Ivet Castaño