• Imprimeix

1.100 càrrecs i tècnics dels ens locals catalans participen a les set jornades de formació sobre la nova llei de protecció del dret a l'habitatge

Lleida ha acollit la darrera de les 7 sessions organitzades al territori que permeten aprofundir en el coneixement de les eines previstes en la nova llei a l’abast dels municipis a partir d’ara, especialment en l’àmbit de la mediació, l’expropiació d’ús i el lloguer social. També s'ha constituït la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de la demarcació de Lleida, que analitzarà els casos de sobreendeutament i n’elaborarà plans integrals d’acció

24/02/2017 14:02
La consellera Borràs ha presidit la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016
La consellera Borràs ha presidit la constitució de la CHASE de Lleida

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest divendres la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. La sessió, que ha tingut lloc a la seu de la Delegació del Govern a Lleida, ha comptat amb una vuitantena de participants, en gran mesura responsables d’habitatge, tècnics de serveis socials i responsables jurídics i càrrecs electes de les demarcacions de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.

Aquesta sessió ha estat l'última de les set jornades que el Govern, juntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, ha organitzat aquest febrer arreu de Catalunya per explicar als tècnics de l'Administració Local, les eines que tenen al seu abast per desplegar la nova llei. En total, a les set sessions hi han participat 1.100 persones.

La consellera Borràs ha celebrat aquesta xifra "que prova l'interès d'aquestes jornades que serveixen per explicar les eines que proporciona la llei 4/2016. Una llei que va ser aprovada a finals d’any i que el 30 de desembre entrava en vigor substituint la 24/2015, que lamentablement el Tribunal Constitucional va suspendre a instàncies del govern espanyol”. La titular de Governació ha explicat que “aquesta llei ens dóna la possibilitat de tornar a disposar d'instruments per ajudar famílies vulnerables" amb eines com ara la mediació en casos de sobreendeutament; l'obligació de reallotjament amb lloguer social; o l'expropiació de l'ús de pisos buits d'entitats financeres, les seves filials o fons d'inversió en cas de necessitat d'habitatge social. Borràs ha destacat “el paper clau dels ajuntaments en matèria d’habitatge” i la importància de treballar “colze a colze”, i ha afegit que “més enllà d’aquesta llei, hi ha molts reptes per endavant”.

Es tracta de la darrera de les set jornades de formació que el Govern ha programat durant el mes de febrer per diferents punts del territori català (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Vic), amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de les eines que els municipis tindran al seu abast a partir d’ara, previstos en la nova llei. El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha organitzat aquestes jornades, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. La consellera ha presidit la jornada acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Lleia, Ramon Farré; el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i la directora dels serveis territorials de Governació a Lleida, Anna Feliu.  

Després de la inauguració, la consellera Borràs ha presidit, també a la seu de la Delegació del Govern a Lleida, la sessió de constitució de la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de la demarcació de Lleida. La consellera ha explicat que aquestes comissions territorials analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los: “És una eina útil, que ens donarà solucions i respostes a les necessitats de les persones, i és un element positiu que avui la constituïm a les comarques de Lleida”, ha dit.

L’Alt Pirineu i l’Aran constituiran la seva pròpia comissió la setmana vinent.

Formació i eines per al desplegament de la nova llei d’habitatge

La formació oferta per la Generalitat i les entitats municipalistes s’estructura en tres blocs: el procediment de mediació i les Comissions d’habitatge i assistència per a situacions d’emergència social; l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, i altres instruments amb incidència en les polítiques d’habitatge.

La programació ha inclòs tres sessions a Barcelona (15, 21 i 22 de febrer, a l’EAPC), una a Tarragona (16 de febrer), una a Girona (17 de febrer a la seu de la Generalitat en aquesta ciutat), una a Vic (20 de febrer) i una a Lleida (24 de febrer a la Delegació del Govern).

Aquestes jornades formen part del desplegament de les eines necessàries per aplicar la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, impulsada pel Govern i aprovada per unanimitat el desembre passat pel Parlament de Catalunya. Aquest nou text fixa instruments alternatius per donar resposta als punts de la Llei 24/2015 del mateix àmbit suspesos pel Tribunal Constitucional el passat mes de maig. En aquest sentit, preveu eines de mediació en casos de sobreendeutament; fixa l’obligació de lloguer social a famílies en risc d’exclusió residencial per part de les entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió; i també preveu expropiacions de l'ús de pisos en cas de necessitat d’habitatge en municipis de demanda acreditada.

Per orientar els ciutadans, els ajuntaments i les entitats financeres a l’hora d’aplicar la nova llei, el Departament de Governació ha editat diverses guies perquè les puguin utilitzar com a eines de suport. De cara als ciutadans, s’han elaborat dues guies amb mesures destinades a les persones i famílies en risc de perdre l’habitatge habitual, ja sigui de lloguer o comprat amb un préstec hipotecari. Per als ajuntaments, s’ha elaborat una guia sobre el procediment a seguir en cas de voler iniciar l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits per causa d’interès social.

Per a les entitats financeres, també s’ha elaborat un protocol que inclou els passos que han de tenir en compte les entitats financeres i persones jurídiques implicades en el desplegament de la nova llei a l’hora d’aplicar el dret de reallotjament amb lloguer social previst en la normativa. Finalment, també s’ha elaborat un modelatge que guia els ajuntament en els passos que han de seguir a l’hora de tramitar expedients sancionadors per a determinades infraccions en matèria de qualitat del parc immobiliari. 

Constitució als municipis de les comissions d’habitatge i assistència

Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, la nova llei preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Amb aquest propòsit, s’han constituït per tot el territori català les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE). La consellera Borràs ha presidit aquest matí la sessió de constitució de la CHASE de la demarcació de Lleida. Properament es constituirà la comissió de l’Alt Pirineu i Aran (dimecres 1 de març).

Aquestes comissions estan integrades per representants de diferents departaments de la Generalitat (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Justícia; Treball, Afers Socials i Famílies); representants de l’Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya; del Consell de Persones Consumidores de Catalunya; de l’Associación Española de la Banca; del Consell de Col·legi d’Advocats de Catalunya; del Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; del Consell de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; de CCOO Catalunya; de la UGT Catalunya; i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.