• Imprimeix

Acollir el foraster. El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa aborda el deure de l’hospitalitat en el seu nou document

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa publica ‘Acollir el foraster. L’hospitalitat com a deure i actitud espiritual’. El tercer document d’aquest consell ha estat presentat el 7 de setembre.

04/09/2015 14:09
Documents del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa

Acollir el foraster aporta un conjunt de reflexions i coneixements sobre el deure i l’actitud espiritual de l’hospitalitat, un valor inherent a les diferents tradicions religioses. Amb aquest nou document, el consell assessor vol contribuir a reconèixer i agrair l’aportació de les tradicions religioses i de tantes persones i associacions laiques de la societat civil que vetllen per oferir una acollida càlida i digna als nouvinguts.

En el pròleg, el president del consell, Francesc Torralba, afirma que “davant les actituds hermètiques o xenòfobes que lamentablement també hi ha en el cos social, reivindiquem el llegat humanista i ètic de les diferents tradicions religioses que ens exhorten a acollir l’hoste”.

El text, de 67 pàgines, conté set capítols. Parteix de la contextualització de les tradicions religioses en un món globalitzat, de Catalunya com a país d’acollida i de l’hospitalitat com a valor reconegut universalment. A continuació, planteja la dificultat de l’alteritat i les actituds davant de la immigració i de les minories, per acabar abordant aquesta qüestió des de la perspectiva de cadascuna de les principals religions presents a Catalunya. Finalment, el text es tanca amb unes conclusions.

Conclusions

El consell considera imprescindible articular una pedagogia de l’acollida, quelcom que exigeix un profund canvi de mentalitat que no solament implica les comunitats educatives, sinó també les socials, econòmiques, sanitàries i polítiques.

Concebre el foraster com un do –conclou el text– és percebre’l com una oportunitat per aprendre i créixer; com una ocasió per nodrir-se dels seus valors i, a la vegada, per donar-li a conèixer tot allò de bell, de bo i de noble que ens configura com a poble.

Tercer document del Consell Assessor

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa va ser creat el 2011 com a òrgan assessor del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i està compost per onze membres.

El primer dels documents elaborat pel CADR aborda La diversitat religiosa en les societats obertes (2013); el segon, analitza L’aportació social de les tradicions religioses en les societats obertes (2015); i aquest tercer explora el valor de l’hospitalitat, entès com una actitud ètica i espiritual que deriva de totes les grans tradicions religioses.

Tota la col·lecció s’ha publicat en paper i es pot consultar en línia.