• Imprimeix

El Govern lliura el VI Memorial Cassià Just al dominic Jean Jacques Pérennès

El Govern ha lliurat aquest vespre el guardó Memorial Cassià Just al dominic i director de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem, Jacques Pérennès, en un acte al Palau de la Generalitat. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit la sisena edició del lliurament d’aquest reconeixement que atorga la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació. A l’acte també hi ha participat el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

20/03/2017 20:03
170320_VIMemorialCassiaJust
Pérennès ha rebut el guardó com a reconeixement a la seva trajectòria vital, guiada pel foment de la trobada entre les tradicions cristiana i islàmica, i per la promoció de l’educació per disminuir les tensions religioses al món i donar a conèixer els que són diferents, als immigrants i als refugiats.
 
En el lliurament del Memorial Cassià Just, la consellera Borràs ha enaltit la trajectòria de Jacques Pérennès, especialment la seva aposta per l’entesa i la comprensió entre pobles, religions i homes i dones. Borràs ha destacat l’ús que fa el dominic del concepte “trobada” per referir-se a “diàleg” i del concepte “amistat”: “Trobada és un concepte que ens evoca a una comunió de sensibilitats, d’intel·ligències i de maneres diferents, però no oposades d’entendre el món i la religió”, ha apuntat Borràs, que també ha afirmat que “l’amistat és un terme positiu i conciliador que ens parla de la voluntat de ser hospitalari, de conèixer l’altre des del respecte i la dignitat per les seves creences i la seva cultura, de comprendre’l i d’acceptar, com fan els bons amics”.
 
La consellera ha recordat que aquest guardó està dedicat a la memòria de l’abat de Montserrat Cassià Maria Just, “un referent indiscutible en diàleg, humanisme, solidaritat en favor de les persones més vulnerables, llibertat d’esperit i defensa de Catalunya”. “Avui més que mai, ens cal treballar plegats, des de l’amistat, la trobada i el diàleg, per construir una societat justa i inclusiva, solidària, acollidora i lliure”, ha reblat Borràs que ha considerat que, d’aquesta manera, “entre tots, serem capaços de fer del nostre país un model de convivència, ara i en el futur”.
 
A l’acte també han intervingut el prior dels dominics de Barcelona, Xabier Gómez que ha defensat “l’opció dels dominics per fer de l’església diàleg, en consonància amb el mestratge de Cassià Just”. Per la seva banda, Salwa L’Aouaji El Gharbi, membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, ha parlat de la importància del diàleg entre islam i cristianisme.
 
Conferència del dominic Jean Jacques Pérennès
 
Durant el seu parlament, Pérennès ha repassat alguns il·lustres dominics catalans que havien treballat en l’aproximació i la comprensió de l’islam. En el seu discurs, el dominic ha parlat de quatre pilars que han guiat la seva trajectòria “la necessitat de sortir de la bombolla de comoditat i arrogància dels occidentals; el coratge de sortir a trobar l’altre amb creativitat i imaginació; l’educació i el debat intel·lectual ben fonamentat; i la certesa que la diversitat és per a Déu una riquesa”.
 
Jacques Pérennès ha conclòs el seu discurs amb una invitació a l’acció: “No cregueu que aquest ideal de trobada estigui reservat a persones excepcionals o persones que, com jo, han tingut l’oportunitat de viure en llocs més exposats, sinó que trobar l’altre, i en ell trobar-hi l’alegria, es pot fer a tot arreu”. 
 
Jean Jacques Pérennès (Bretanya francesa, 1949) és director de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem des de l’octubre de 2016. Ha realitzat estudis en filosofia, teologia i economia del desenvolupament. En ser destinat a Algèria, va descobrir la importància del diàleg amb l’islam, que es va convertir en un compromís de vida. Ha viatjat arreu del món amb la missió d’impulsar noves fundacions dominiques, entre les quals cal destacar-ne les d’Istanbul i el Caire, on durant 15 anys, des del 2001, ha estat secretari general i, posteriorment, director de l’Institut Dominic d’Estudis Orientals del Caire (IDEO). El seu coneixement de primera mà del Magrib i el Pròxim Orient l’han convertit en un referent en diàleg islamocristià. 
 
Memorial Cassià Just 
 
El jurat de la sisena edició ha estat compost per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; la secretària de la Comunitat Bahà’í de Barcelona, Elisabeth Lheure, i el president de la Xarxa de Convivència de Roses, Mohamed El Amrani.
 
L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de dur a terme un reconeixement a les persones o les institucions que s’han significat per les seves aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.
 
El guardó del Memorial Cassià Maria Just consisteix en una obra d'art original d'una autora o autor reconeguts. En la sisena edició, l'obra és un dibuix amb tinta i grisos sobre paper, del prestigiós il·lustrador Cels Piñol, que porta per títol “Ad Pacem”. La il·lustració representa la col·laboració entre persones de diverses confessions per a la construcció d'un pont que facilita la trobada.
 
Des de l’any 2010, el guardó ha premiat el jesuïta Carlo M. Martini, la religiosa Teresa Losada, la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), la Comunitat de Taizé i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.