• Imprimeix

El Parlament aprova la Llei de creació de la comarca del Moianès

La vicepresidenta Ortega ha afirmat durant la presentació que la nova comarca permetrà racionalitzar serveis i optimitzar recursos, i ha reivindicat l’exercici del dret a decidir del territori en el procés participatiu del 22 de març. El Parlament ha aprovat el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès per procediment de lectura única gràcies al vot favorable de 105 dels 135 diputats de la cambra.

15/04/2015 14:04
El Parlament aprovat la Llei de creació de la nova comarca del Moianès

Foto de grup a l'escala noble del Parlament (Parlament)

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, durant la presentació al Parlament del Projecte de llei creació nova comarca del Moianès

La vicepresidenta durant la presentació (Parlament)

Marcador de la votació al Parlament del Projecte de llei de creació de la nova comarca del Moianès

Resultat de la votació del Projecte de llei de creació de la nova comarca del Moianès (Foto: Parlament)

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat en representació de l’Executiu català el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès que ha estat aprovat aquest matí per part del Ple del Parlament de Catalunya per procediment de lectura única gràcies al vot favorable de 105 dels 135 diputats de la cambra. La vicepresidenta ha reivindicat en la seva intervenció que l’àmbit territorial del Moianès “és clarament homologable a la resta de comarques ja existents i, per tant, la constitució de la comarca permetrà la racionalització dels serveis públics i l’optimització de l’accés als recursos i als serveis”.

Joana Ortega ha emmarcat el procés de creació de la nova comarca en un context polític català caracteritzat per la reivindicació d’un dret a decidir “que també ha de tenir traducció en l’àmbit institucional més proper al ciutadà, el de l’administració local”. La vicepresidenta ha sostingut que l’expedient de constitució del Moianès havia d’incorporar l’opinió dels veïns i veïnes dels municipis implicats, un requisit de qualitat democràtica i transparència que va ser atès per mitjà del procés participatiu celebrat el 22 de març. “Si es va fer la consulta”, ha recordat Ortega, “va ser per la meva convicció al respecte, era l’hora que els veïns parlessin. El Departament de Governació ha estat al costat dels alcaldes en tot moment, assessorant-los jurídicament i logística amb el mateix equip responsable del 9-N, per tal que el procés participatiu culminés amb èxit. I així ha estat”.

La vicepresidenta ha posat en valor la proximitat a la ciutadania de l’arquitectura institucional catalana, en la qual els consells comarcals són “un engranatge indispensable pel bon funcionament de l’administració local del país”. Segons Ortega, el Moianès disposa dels elements necessaris per desenvolupar aquesta funció, com ara un espai geogràfic i social compacte, un entramat de relacions econòmiques i trets diferencials històrics i culturals.

Iniciativa del territori, suport del Govern i procés participatiu

La creació de la comarca del Moianès com a entitat local territorial d’abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l’últim tràmit d’un llarg procés iniciat l’any 2010 i que ha culminat avui amb l’aprovació de la llei per part del Parlament de Catalunya. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l’Estatut d’Autonomia de Catalunya sobre l’organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització.

Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l’acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l’existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica

La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s’hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80’4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.