• Imprimeix

Formació

La Direcció General d’Afers Religiosos, amb la finalitat de dotar d’eines per tal de garantir la gestió pública de la diversitat religiosa amb criteris de qualitat i l’exercici de la llibertat religiosa, ha dissenyat el Pla de formació en matèria de diversitat religiosa, que preveu quatre línies d’actuació: a) formació bàsica adreçada al personal al servei de les administracions públiques catalanes; b) formació a mida en matèries específiques sobre gestió de la diversitat religiosa adreçada a administracions i col·lectius professionals; c) sessions de divulgació i bones pràctiques, i d) formació per a entitats religioses.

Curs de la Direcció General d'Afers Religiosos

La formació és un dels eixos prioritaris de l’activitat de la Direcció General d’Afers Religiosos, i es duu a terme a través del Pla de formació sobre diversitat religiosa.

Aquest Pla té com a finalitat dotar d’eines als diferents agents públics i socials per tal de garantir l’exercici de la llibertat religiosa i la gestió pública de la diversitat religiosa amb criteris de qualitat.

Des de setembre de 2013 a juliol del 2016 s’han dut a terme 90 activitats amb l’assistència de 3.180 persones. Aquest pla de formació preveu quatre línies d’actuació: a) formació bàsica adreçada al personal al servei de les administracions públiques catalanes; b) formació a mida en matèries específiques sobre gestió de la diversitat religiosa adreçada a administracions i col·lectius professionals; c) sessions de divulgació i bones pràctiques, i d) formació per a entitats religioses.

A continuació trobareu la informació de l’oferta formativa programada pel segon semestre de 2016:

La formació bàsica adreçada al personal al servei de les administracions públiques es du a terme en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i ha suposat la realització des de l’octubre de 2013 fins al juny de 2016 de 35 edicions del “Curs sobre diversitat religiosa a Catalunya. Conceptes i criteris d’aplicació”, amb una durada de 18 hores per edició. Aquests cursos s’han realitzat a les diferents demarcacions territorials (Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa i Manresa), amb la participació de 1.360 alumnes i un total global de 630 hores de formació.

La formació incorpora un nivell d’avaluació de l’aprenentatge i incorpora l’oferta d’activitats complementàries amb la visita a centres de culte de les diferents confessions religioses presents a Catalunya. A continuació podeu consultar el calendari del segon semestre de 2016:

Novembre 2016, Formació bàsica a Barcelona. 8a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada al personal al servei de les administracions públiques catalanes

A la demarcació territorial de Barcelona, on ja s’han dut a terme set edicions del curs bàsic, els dies 3, 10, 17 i 24 de novembre es programa la 8a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada al personal al servei de les administracions públiques catalanes.

Programa i inscripcions obertes: Personal Generalitat (ATRI), Administració local (codi 20105)

La Direcció General d’Afers Religiosos ofereix a l’administració municipal i comarcal i altres administracions presents a Catalunya, la possibilitat de realitzar formació a mida sobre matèries específiques d’afers religiosos que impacten en la gestió local, com ara la gestió de cementiris, serveis educatius, l’ús de l’espai públic, etc., a través de sessions d’una durada de 5 hores, impartides pel personal tècnic especialitzat de la DGAR. D’aquest format, durant el 2016 s’han dut a terme 4 sessions a l’Ajuntament de Sabadell, de Lloret de Mar, per a personal de la DG de Joventut i per a les escoles de lleure, amb un total de 60 persones formades. Aquest format permet ajustar-se a les necessitats específiques de les administracions locals i generar espais de debat sobre casuístiques concretes.

Aquesta línia també permet oferir el curs de formació bàsica adreçat a col·lectius professionals d’àmbits específics, com ara els professionals d’intervenció social, educadores i educadors socials, professorat de religió, de l’àmbit d’infància i adolescència i de l’àmbit hospitalari.

 

A continuació trobareu les activitats programades en aquesta línia per al segon semestre 2016:

 

Juliol 2016, Formació àmbit d’intervenció i educació social a Barcelona. 1a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada a professionals de l’àmbit d’intervenció social, prioritàriament educadores i educadors socials

En col·laboració amb el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya s’ha programat la primera edició del curs sobre la gestió de la diversitat religiosa adreçada als professionals de l’àmbit d’intervenció i educació social. Es durà a terme els dies 11,12 i 13 de juliol a Barcelona.

Consulteu el programa a l’enllaç.

 

Setembre-octubre 2016, Formació àmbit educatiu a Tarragona. 3a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada a professorat de religió

A la demarcació territorial de Tarragona s’ha programat la 3a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçat a professorat de religió que anteriorment s’ha dut a terme a Barcelona i Girona, en col·laboració amb l’AMRC. S’ofereix com a activitat complementària la realització del taller didàctic per difondre els continguts de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres educatius de Catalunya.

El curs es realitzarà els dies 6, 8 i 17 de setembre i 1 d’octubre a Tarragona.

Consulteu el programa i inscripcions obertes a l’enllaç.

 

Octubre 2016, Formació àmbit educatiu a Lleida. 4a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçat a professorat de religió

A la demarcació territorial de Lleida s’ha programat la 4a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçat a professorat de religió que anteriorment s’ha dut a terme a Barcelona i Girona, en col·laboració amb l’AMRC. S’ofereix com a activitat complementària la realització del taller didàctic per difondre els continguts de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres educatius de Catalunya.

El curs es realitzarà els dies 8, 15 i 22 d’octubre a Lleida.

Consulteu el programa i inscripcions obertes a l’enllaç.

 

Octubre 2016, Formació àmbit d’intervenció i educació social a Barcelona. 2a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada a professionals de l’àmbit d’intervenció social, prioritàriament educadores i educadors socials

En col·laboració amb el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya s’ha programat la segona edició del curs sobre la gestió de la diversitat religiosa adreçada als professionals de l’àmbit d’intervenció i educació social. Es durà a terme els dies 11,18 i 25 d’octubre a Barcelona. S’ofereix com a activitat complementària la realització del taller didàctic per difondre els continguts de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres educatius de Catalunya.

Consulteu el programa i inscripcions obertes a l’enllaç.

 

Octubre 2016, Formació àmbit d’intervenció en infància i adolescència a Lleida. 1a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada al personal de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència

En col·laboració amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha programat la 1a edició del curs sobre la gestió de la diversitat religiosa adreçada al personal de l’àmbit d’infància i adolescència,

El curs es realitzarà els dies 17, 20, 24 i 27 d’octubre a Lleida.

Consulteu el programa i preinscripcions obertes a l’enllaç.

 

Octubre-novembre 2016, Formació àmbit d’intervenció en infància i adolescència a Barcelona. 2a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada al personal de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència

En col·laboració amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha programat la 2a edició del curs sobre la gestió de la diversitat religiosa adreçada al personal de l’àmbit d’infància i adolescència,

El curs es realitzarà els dies 18 i 25 d’octubre i 2 i 9 de novembre a Barcelona.

Consulteu el programa i preinscripcions obertes a l’enllaç.

 

Novembre 2016, Formació àmbit sanitari a Tortosa. 1a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçada a professionals de l’àmbit hospitalari

A la demarcació territorial de Terres de l’Ebre s’ha programat la 1a edició del curs sobre diversitat religiosa adreçat a professionals de l’àmbit hospitalari. S’ofereix com a activitat complementària la realització del taller didàctic per difondre els continguts de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris de Catalunya.

El curs es realitzarà els dies 16, 23 i 30 de novembre a Tortosa.

Amb l’objectiu de difondre la cultura religiosa i el seu coneixement a públics més amplis, així com facilitar l’intercanvi de bones pràctiques entre els diferents agents que intervenen en l’àmbit religiós, la DGAR organitza sessions de divulgació i difusió de bones pràctiques. En aquest sentit la DGAR ofereix la possibilitat de presentar els documents elaborats pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, a ens locals i entitats religioses interessades en la seva difusió a la societat catalana; la realització d’actes divulgatius amb diferents institucions com per exemple el Memorial Democràtic i l’Institut Català de la Pau, així com jornades divulgatives de bones pràctiques en diferents àmbits com la realitzada sobre les parelles lingüístiques interreligioses.

En el marc de la difusió de l’actualització de les guies de gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit educatiu i sanitari, es programen tallers divulgatius d’una durada de 2 hores que ofereixen criteris i recomanacions d’intervenció.

 

A continuació trobareu la informació de l’oferta programada pel segon semestre 2016:

 

Setembre-novembre 2016, Cicle de conferències sobre la diversitat religiosa a Catalunya

En col·laboració amb el DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’han programat 3 edicions de la conferència “La diversitat religiosa a Catalunya” on es presentarà el Mapa religiós de Catalunya amb les tretze confessions religioses presents al nostre país. L’objectiu és difondre com impacta aquest fet en la gestió pública d’aquesta diversitat i en la cohesió social i la convivència a Catalunya.

Les edicions programades són:

  • Barcelona, 29 de setembre de 2016, de 13 a 15h. DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials. Passeig del Taulat, 266-270 (1a planta), Barcelona. Formulari d’inscripció
  • Girona, 20 d’octubre de 2016, de 17 a 19h. DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall, carrer Bernat Boadas, 68, 17005 Girona. Formulari d’inscripció
  • Vic, 24 de novembre de 2016, de 17 a 19h. DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, carrer Miquel Martí i Pol, 1, 08500 Vic. Formulari d’inscripció
  • Més informació

 

Setembre-novembre 2016 Taller joc “Tu què creus?” per difondre els continguts de la Guia sobre diversitat de creences als centre educatius

Per a la difusió d’aquesta guia, la Direcció General d’Afers Religiosos ofereix la realització d’uns tallers centrats en el joc “Tu què creus?” Cada sessió té una durada de dues hores, requereix 20-25 participants i compta amb el suport tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos. Els destinataris són docents, personal directiu i de gestió d’ensenyament primari i secundari, públic i concertat, de tota Catalunya. El taller també s’ha adaptat per a professionals d’educació en el lleure i altres tipus d’educació no formal.

 

Setembre-novembre 2016 Taller divulgatiu del continguts de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris

Per a la difusió d’aquesta guia, la Direcció General d’Afers Religiosos ofereix la realització d’uns tallers centrats en els continguts i casos pràctics de la guia. Cada sessió té una durada de dues hores, requereix 20-25 participants i compta amb el suport tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos. Els destinataris són personal sanitari, personal directiu i de gestió de l’àmbit sanitari, públic i concertat, de tota Catalunya.

Amb l’objectiu de normalitzar la presència d’entitats religioses en el teixit associatiu català, la Direcció General d’Afers Religiosos en col·laboració amb la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, imparteixen cursos enfocats a la gestió de les entitats religioses i la difusió del model associatiu català, on es donen a conèixer els serveis que la Generalitat de Catalunya posen a disposició de les entitats, així com a alguns recursos específics per a la gestió de les entitats de caire religiós.

Data d'actualització:  14.07.2016